Opstart af nye dansere

Hedens Squaredansere starter nyt hold hvert år i september.
De første 3 gange er gratis prøvegange

Tag chancen og forsøg...

Det farligste der kan ske er at du finder ud af det er sjovt...

Hvad er Square Dance?

 • Square Dance er for alle, der vil udfordres, danse, grine, have det sjovt, samtidig med de får god motion.

 • Det er en udbredt misforståelse, at man skal komme parvis.

 • Mange finder værdi i at have en fritidsaktivitet sammen med sin partner, men man er lige så velkommen alene.

 • Vi danser til god musik både pop, jazz, country, rock, evergreens m.m.

 • Squaredance er det sjoveste og hotteste tilbud inden for dans, hvor alle kan være med, og det er sjov motion for krop og lattermuskler.

 • Square Dance er socialt samvær, hvor man møder nye mennesker, og finder nye venner og bekendte.

Klik for billeder og videoklip

Lev 10 år længere!

En amerikansk undersøgelse viser, at Square Dance kan tilføje 10 år til dit liv.

Dr. Arron Blackburn fra Texas har lavet en undersøgelse og konkluderer: “Det er åbenlyst, at squaredans er den perfekte form for motion. Den kombinerer alle de positive aspekter af intens fysisk aktivitet uden negative elementer.”
Undersøgelsen var baseret på de fysiske undersøgelser, der viser, at både kvindelige og mandlige Square Dancere kan forvente at leve fint over 80 år eller mere. Bevægelserne i Square Dance forøger hjertefunktionen som en god aerobic øvelse. Alle de hurtige retningsskift både løsner og strammer musklerne op. Dog ikke så meget, at det virker skadeligt.
Når man ikke bevæger sig i Square Dance, så klapper man i hænderne eller tripper med fødderne, hvilket alt i alt medvirker til en god og langvarig kondition.


Lidt om dansen

Danseopstillingen er 8 personer i en square (firkant).

Du går i hurtigt tempo til iørefaldende musik. Der er ingen egentlige dansetrin, som i f. eks. standard- og folkedans.
Square Dance er det sjoveste og hotteste tilbud inden for dans, hvor alle kan være med, og det er sjov motion for krop og lattermuskler.
Dansen bygges op undervejs, af instruktøren (”calleren”), som lærer dig forskellige figurdele (også kaldet ”calls”). Disse calls sættes sammen til en helhed, som bliver til en dans, der passer til det, du har lært, og kan være forskellig fra gang til gang.
Al undervisning bliver forklaret på dansk, så du behøver ingen sprogkundskaber, selvom callene har engelske betegnelser.
Square Dance adskiller sig fra andre danse ved at den ikke kan læres udenad. Dansen er baseret på calls som calleren under dansen sammensætter til en helhed. Danserne ved således ikke på forhånd, hvordan dansen udvikler sig.
Musikken er rytmisk og iørefaldende. Hvor den tidligere var typisk med country- og westernpræg, er musikken i dag blevet langt mere varieret med såvel rock, pop og latinrytmer samt mange forskellige evergreens.
Selvom callerens sprog er engelsk, kræver det ikke det helt store kendskab til engelsk, en smule skoleengelsk er tilstrækkeligt.
Modern Square Dance opdeler dansen i flere niveauer, der alt efter hvor mange calls man har lært kaldes: BASIC, MAINSTREAM, PLUS, ADVANCED og CHALLENGE.
Man kan altså altid danse på det niveau der svarer til det antal calls man har lært.
Et call kan bestå af fra 2 til 32 trin ( eller endnu flere ) og kan af calleren sammensættes til uendeligt mange variationer. Modern Square Dance ændrer sig hele tiden, der tilføjes nye calls, mens andre udgår.
Square Dance er ingen konkurrencedans, og der findes ikke mesterskaber i dansen. Tværtimod drejer det sig om at samarbejde i squaren, og få sammenhæng i dansen.

Det kræver koncentration og lidt sans for helheden, og ikke mindst at man lytter til calleren.
Vi hygger os med spisning og selvfølgelig også dans


Hvem kan være med?

Du kan komme alene eller sammen med en partner.

Squaredance er for alle, der vil udfordres, danse, grine, have det sjovt, samtidig med de får god motion.
Mange finder værdi i at have en fritidsaktivitet sammen med sin partner, men man er lige så velkommen alene. Det er en udbredt misforståelse, at man skal komme parvis.


Lidt om påklædning

Vi danser i almindeligt tøj, når vi mødes i klubben til træningsaftener.

Træningsdans
I forbindelse med opvisninger og stævner bruges festtøj tillempet amerikansk western-stil.

Lidt om historien

Dansen er opstået mellem nybyggere i Amerika og er en blanding af mange europæiske folkedanse.

I dag er dansen international. Hvor end du befinder dig i verden, kan du danse squaredance.
Dansen nåede Danmark i 1980érne og der er i dag 36 klubber under Square Dance Danmark.
Modern Square Dance er international, idet den danses ens overalt i hele verden af ca. 6.000.000 dansere - og det gør at du kan danse med ALLE andre Square Dancere!
Square Dance er amerikansk folkedans, der danses under ledelse af en caller (danseleder). Dansen er en blanding af mange europæiske folkedanse opstået mellem nybyggerne i Amerikas kolonisering. Nybyggerne kom for en stor dels vedkommende fra Europa, så derfor kan mange calls (figurer) også genkendes af danske folkedansere.
Modern Square Dance er danset i Danmark igennem mange år. Men først sidst i 80'erne kom der for alvor system i tingene.
I dag dækker Square Dance Danmark klubber en stor del af Danmark og repræsenterer de knap 1200, der danser Modern Square Dance.

Klubtur til svæveflyplads.


Hvorfor danser vi så Modern Square Dance?

Der er mange gode grunde til at danse Square Dance

.

 • Det er god motion for både krop og sjæl

 • Alle muskler bliver brugt – også lattermusklerne

 • Dans er dejligt livsbekræftende

 • Vi har det hyggeligt sammen, og vi keder os aldrig

 • Vi har et godt socialt miljø der rækker udover danseaftnerne

 • Vi har mange fælles oplevelser ved arrangementer og opvisninger

 • Du kan gå til square dance alene eller sammen med din partner

 • Der er altid plads på gulvet

 • Nye udfordringer ligger altid parat forude


Dans gør os glade og forebygger sygdomme

Det er tydeligt at mærke, at vi bliver glade når vi danser. Det skyldes at hjernen frigiver lykkestoffet dopamin og endorfin, når man bevæger sig og samtidig er sammen med andre.

Dans med hjernen, hjernefitness, dans eller demens, hold hjernen frisk hele livet. Du får alt i Mordern Squaredans. Det er nogle af de ord hjerneforsker Milena Penkowa brugte, da holdt foredrag til ”SquaredanceDanmarks” inspirationsdag.
Vores hjerne har brug for at blive stimuleret i så mange dele som muligt for at vi kan holde den ved lige i så mange år som muligt. I squareddans griner vi også med hinanden, hvilket også frigiver endorfiner.

Square Dance modvirker flere sygdomme.

Square Dance modvirker bl.a. stress, depression, ensomhed, overvægt , demens, parkinson og nedat risiko for hjertekarsygdomme.
Alle vigtige parametre som hjernen har brug for, for at holde sig frisk hele livet, er i squaredance: Musik, bevægelse, samarbejde, berøring, koordinering, balance, koncentration, grin og socialt samvær. Man skal ikke nøjes med rutine, men hele tiden øge og udfordre hjernen. Det kan man i Squaredance. Jo mere man på den måde udfordrer sin hjerne, jo mere man stimulerer den, desto flere net-forbindelser får man opbygget. Man bliver klogere, får bedre hukommelse og man bliver gladere. Jo flere netforbindelser man får opbygget i hjernen, desto længere modstår den aldring.
Endorfiner nedsætter blodtrykket og blodsukkerniveauet, og derved nedsætter risikoen for hjertekar-sygdomme.

Dans eller demens.

Det er en påstand, der lyder noget usandsynligt. Men hjerneforskere har bevist, at squaredans er den aktivitet, der allerbedst kan udskyde demens. Det har de via et studie af 469 ældre mennesker fra de var 75 år og så 21 år frem.
Square Dance er unik hjernetræning og den aktivitet, hvor flest dele af hjernen stimuleres på en gang. Det er vigtigt at hjernens forskellige centre bliver brugt og udviklet gennem hele livet.
Square Dance stimulerer følgende dele af hjernen:

 • Sproget

 • Hukommelsen

 • Matematik (executive functions)

 • Synet (spatial skills)

 • Koncentrationen

 • Socialhjernen

 • Hørelsen

 • Koordination af kroppen og balance

Squaredans kan ikke læres udenad. Derfor kræver det fuld koncentration. Man er i en mindfullnesstilstand.
Man får øget sin kropsbevidsthed og øger sin koordination. Man får øget hukommelse og i det hele taget mental kapacitet. Squaredansen fordrer sociale interaktioner med glade mennesker. Det udfordrer takt og evner. De glade frivillige berøringer i squaredansen optimerer også hjernen. Når socialhjernen stimuleres udløser det dopamin, som fx er anti-alzheimers medicin.
Desuden styrker det knoglerne og giver god forbrænding.Det styrker knoglerne og giver god forbrænding. I det hele taget er det også en form for mindfulness som nævnt før.

Stort forskningsstudie

Forskningen, med den gruppe ældre mennesker på 469 personer, ville finde frem til, hvilke aktiviteter, der bedst udskyder demens. Det faldt således ud:

 • Cykle, svømme eller spille golf: 0% mindre risiko for demens

 • Læse: 35% mindre risiko for demens

 • Løse krydsord 4 dage om ugen: 47 % mindre risiko for demens

 • Danse Square Dance jævnligt: 76 % mindre risiko for demens

Vil du vide mere kan du søge her http://hjerneeksperten.dk/
eller
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa022252/ som er artiklen der omhandler det store forskningsstudieSe også avisartikler

Square Dance i bevægelse
Den dansende enke
Vi er medlem af SquareDanceDanmark